ISOKATU 27 A 5 | 90100 OULU | FINLAND
+358 8 311 6115
info@kamara.fi

KAMARA historia 1966-2020

INFRARAKENTAMISEN LUOTETTU KUMPPANI | YOUR TRUSTED INFRASTRUCTURE BUILDER

Created with Sketch.

1966

Kuva txt

Maanrakennus Kamaran alkujuuret ja varhaiset vuodet

Koposen perhekunta asutti omaa punaista tupaansa ja perunamaata Kärsämäen Välikylällä 60 -luvun alkupuolella. Ahtela -niminen talo sijaitsi kaukana kirkonkylän vilinästä, tiettömän taipaleen takana, Vuohtojoen reunamilla. Perhe viljeli perintötilaansa, ja navetassa oli joukko sarvipäitä. Aikakaudelle tyypilliseen tapaan, samaa taloa asuttivat vanha isäntä ja emäntä Yrjö ja Jenny, sekä nuori pariskunta Raimo ja Asta. Perheeseen syntyi vuonna 1962 potra poika nimeltään Jari Jaakko Koponen. Maatalon töissä perheen apuna oli pitkään uskollinen Lempi -hevonen. Kun 60-luvun alussa perheessä päätettiin siirtyä nykyaikaan, tilalle ostettiin upouusi David Brown 990 traktori.

Siitä tuli perheen suuri ylpeyden aihe. Vuosien saatossa “Taavetista” kehkeytyi perhepiirissä monien tarinoiden lähde. “Taavetilla” onkin tärkeä roolinsa, sekä maanrakennusliikkeen että yhtiön tulevan toimitusjohtajan Jari Jaakon elon alkutaipaleeseen.


1988

Kuva txt

Kämarasta kansainvälistyvään Kamaraan

Sekä yhtiö että lapset jatkoivat kasvuaan 80-luvulla. Jari päätti seurata isänsä jalanjälkiä maanrakennusalalle ja kouluttautui maa- ja vesirakennusinsinööriksi. Opintojen myötä Jari toi yhtiöön uusia ajatuksia ja yhtiömuoto päätettiin muuttaa osakeyhtiöksi.

Uuden osakeyhtiön nimeä pohdittiin porukalla ahkerasti. Yhtenä vaihtoehtona oli Kärsämäen maanrakennus. Lyhenteenä siitä muotoutui Kämara. Tuleva toimitusjohtaja Jari tuumasi, että jätetään ä:n pisteet pois niin ollaan heti valmiita kansainvälisille markkinoille. Kansainvälistyminen kun oli optimistin mielestä väistämättä joskus edessä. Niinpä kaupparekisteriin ilmoitettiin Maarakennus Kamara Oy, vuonna 1989.

Marraskuussa 1993 tuli Helsingistä Hakan hankintapäälliköltä tarjouspyyntö, joka koski Venäjän Andreapoliksen sotilaskylän rakennushanketta. Kamara sai Andreapoliksesta tuottoisan työmaan joka kesti yhteensä kaksi vuotta. Anrepoliksen työmaan avulla firma selvisi lamavuosista kunnialla. Tuliaisena tuolta työmaalta Kamara toi mukanaan paljon kokemusta, mainetta ja kunniaa.


2010

Kuva txt

Vahvan kasvun aikaa, hallitusti.

Yhtiö muutti toimipisteensä Ouluun vuonna 2001 ja sen toiminnassa alkoi uusi entistä kukoistavampi kausi Jarin ohjauksessa. Uudet toimitilat perustettiin Ouluun. Eri suuruisia urakoita löytyi ympäri Pohjois-Suomen ja osaavien työntekijöiden määrä kasvoi. Aivan kuten yhtiön alkutaipaleella, oli osaava ja sitoutunut henkilökunta taas keskeisessä roolissa liiketoimintojen kasvussa.
Vuonna 2010 Sodankylässä sijaitseva Kevitsan kaivos valitsi Maarakennus urakoimaan rikastushiekka-allasta ja tuolloin alkanut urakka ja yhteistyö on jatkunut kohta kymmenen vuotta.
Maarakentamisen lisäksi yhtiö ylösajoi uusia liiketoimintoja, joista vesihuolto ja -rakentaminen, sekä putkistosaneeraukset tulivat vahvoiksi tukijaloiksi yhtiön kasvutarinaan.


2020

Kuva txt

KAMARA, luotettu kumppani.

Syksyllä 2018 äkilliseen sairaskohtaukseen pois nukkuneen toimitusjohtaja Jari Koposen jättämiä jalanjälkiä jatketaan sitoutuneen henkilökunnan ja omistajasuvun voimalla.

Yhtiön menestyksen perusta on ollut ja tulee olemaan sen osaavissa työntekijöissä. Emme halua pitää sitä menestyksen salaisuutena, vaan ylpeänä kertoa sen.

Kamara kasvaa ja kehittyy tänä digitalisoituvana aikana ja vastaa infrarakentamisen luotettuna kumppanina asiakkailta tuleviin haasteisiin.

Mitä tapahtui tarinamme aluksi sankariksi nimetylle “Taavetti”-traktorille. Monien sattumusten ja juonenkäänteiden jälkeen, Taavetti löytyi erään Kärsämäkisen tilallisen tallista edelleen loistokuntoisena. Tiukan ostoneuvottelun tuloksena “Taavetti” viettää nyt ansaittuja eläkepäiviä KAMARAN hallituksen puheenjohtajan autotallissa. Se on yhä täysin iskussa ja heti toimintavalmiina uusiin urakoihin.

“Asialliset hommat hoidetaan, muuten ollaan kuin Ellun kanat.”
– Jari Jaakko Koponen | 1962 – 2018 –